Beginnen

Beginnen met endurance is heel makkelijk. Je hebt geen bijzonder paard, tuig of kleding nodig. Je hoeft slechts de volgende dingen te hebben en te doen:

  • Een gezond paard (van 4 jaar of ouder) dat minimaal 20 km achter elkaar kan lopen met minimaal 8 km per uur (oftewel: een paard dat ruim 2 uur afwisselend kan draven en stappen). Het ras maakt niet uit.
  • Zelf 7 jaar of ouder zijn. Als je nog geen 14 bent, heb je een volwassen mede-wedstrijdruiter nodig om je te begeleiden.
  • Veilig tuig (mag gewoon leer zijn), een goede cap/helm, schoenen met een hak van minimaal 12 mm of een gesloten stijgbeugel en goede vaccinaties voor je paard. Das alles!
  • Bedenken of je eerst wilt uitproberen in de impulsrubriek of dat je meteen voor de winstpunten wilt gaan in de klasse I (zie tabel hieronder).
  • Lid worden van de KNHS (maar als je een ruiterbewijs hebt of lid bent van een FNRS manege bent, ben je ook al KNHS lid) als je impulsrubriek wilt starten. Als je klasse I wilt starten, moet je lid zijn van de Endurance vereniging en een startlicentie aanvragen bij de KNHS. Voor je paard vraag je een gratis startpas aan in MijnKNHS, zodat de KNHS weet dat je endurance wilt starten met dat paard en je resultaten kan registreren.
  • Een wedstrijd uitzoeken en je inschrijven!

Voor wat meer achtergrond informatie kun je dit artikel uit Paard&Spul lezen: Pagina 1 en Pagina 2.

Voor je eerste endurancewedstrijd kun je kiezen uit de impulsrubriek en klasse I. De impulsrubriek is bedoeld om te kijken of endurance je bevalt, zonder dat je meteen lid moet worden van een vereniging of een startpas moet aanvragen. Als je zeker weet dat je geen klasse 2 wilt starten en de prijzen je niet uitmaken, kun je altijd impulsrubriek blijven starten. De verschillen:

 Impulsrubriek (kennismakingsklasse)Klasse I
Afstand20-40 km20-40 km
Lidmaatschap van een verenigingNiet nodigVerplicht
Lidmaatschap KNHSVerplichtAutomatisch via lidmaatschap vereniging
Aantal keerOnbeperktOnbeperkt
Minimum snelheid8 km/u9 km/u
Maximum snelheid12 km/u14 km/u
Klassement en prijzenNiet altijdAltijd
Wedstrijd telt mee voor promotie naar klasse IINeeJa