CEI

CEI wedstrijden worden georganiseerd vanuit de FEI (de internationale paardensport bond). De resultaten tellen mee voor de wereldranglijst en voor kwalificatie voor EK’s en WK’s.
De klassenindeling bij CEI wedstrijden is als volgt:
CEI*         80-119 km
CEI**       120-139 km
CEI***     140-160 km

Om aan een CEI mee te doen, moet je de volgende dingen doen:

Kwalificatie
 Je moet 14 jaar of ouder zijn.
 Voor je aan je eerste CEI mee doet, moeten jij en je paard 2 nationale wedstrijden tussen de 40 en 79 km en 2 nationale wedstrijden tussen de 80 en 90 km goed uitgereden hebben. Dat hoeft niet perse als combinatie. Al deze wedstrijden moeten met een snelheid lager dan 16 km/u gereden zijn. Je paard moet deze wedstrijden tussen 12 en 24 maanden voor de CEI wedstrijd gereden hebben. Als ruiter moet je deze wedstrijden tussen 6 en 24 maanden voor de CEI wedstrijd gereden hebben.
 Als je aan bovenstaande eis voldoet, mag je alleen aan een CEI* meedoen. Zodra je deze goed uitgereden hebt, mag je aan een CEI** meedoen. En als je die goed uitrijdt, mag je aan een CEI*** deelnemen. De resultaten blijven 2 jaar geldig voor het paard en levenslang voor de ruiter en je hoeft de wedstrijden niet als combinatie te rijden. (Dus als je paard een CEI* met een andere ruiter heeft gelopen en jij een CEI* met een ander paard, mag je samen aan een CEI** meedoen.)

FEI paspoort
Voor buitenlandse CEI wedstrijden en voor CEI wedstrijden in Nederland van 120 km of meer, moet je een FEI paspoort aanvragen bij de KNHS. Hier staat hoe je dat doet. Een paspoort kost 300 euro (voor pony’s 150 euro).

Vaccinatie tegen influenza
Voor FEI wedstrijden moet je basisenting uit 3 vaccinaties bestaan ipv 2. De eerste 2 moeten met een tussenpoos van 21 tot 92 dagen gegeven zijn. De derde moet binnen 6 maanden en 21 dagen maanden na de 2e enting gegeven worden. Daarna moet het paard minimaal 1 x per jaar geënt worden. Maar de laatste enting moet binnen 6 maanden en 21 dagen voor je CEI wedstrijd gegeven zijn. (En mag niet binnen 7 dagen voor de wedstrijd gegeven zijn.) Als je dus in maart ent, kun je bijna het hele wedstrijdseizoen rijden en hoef je maar 1x per jaar te enten. Als je paard voor 1-1-2005 zijn basisenting heeft gehad, volstaat een basisenting van 2 vaccinaties. Verder moeten de vaccinaties aan de regels voldoen.

Wedstrijd uitzoeken
Hier vind je alle CEIs over de hele wereld. De vraagprogramma’s verschijnen hier. Het inschrijfgeld voor een CEI ligt meestal rond de 200 euro.

Inschrijven
Stuur een mail naar de KNHS met je gegevens en de wedstrijd waar voor je je in wilt schrijven. De administratiekosten bij de KNHS zijn € 44,50.

En verder
Lees hier meer over reizen met je paard naar het buitenland.
CEI wedstrijden gaan ongeveer hetzelfde in z’n werk als klasse III en IV wedstrijden in Nederland. De verschillen zijn: de maximale hartslag is 64 bij CEIs en soms is er een minimum gewicht voor de ruiter (inclusief zadel) van 70 of 75 kilo (niet voor junioren).
Houd er rekening mee dat de voorkeuring voor een CEI de dag voor de wedstrijd is en de transportkeuring (deze keuring is geen onderdeel meer van de wedstrijd, dus je kunt niet afgekeurd worden, maar je moet er wel zijn) en de prijsuitreiking op de dag na de wedstrijd zijn. Je paard moet dus 2 nachten op stal. Dit geldt niet altijd voor CEI* wedstrijden.
Lees ook het reglement voor CEI wedstrijden door.