Een mooi nieuw reglement

Gisteren is het nieuwe endurance reglement goedgekeurd in de ledenraad van de KNHS. Begin vorig jaar beschreef ik mijn ideeën daar over en samen met de denktank, endurance commissie en KNHS is daar best veel van verwezenlijkt. De samenwerking tussen deze partijen verliep heel prettig en als ledenraadslid voor de endurance ben ik blij met het resultaat.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • Het reglement is herschreven om het beter gestructureerd en leesbaarder te maken.
 • Regels die weinig nut hebben (zoals; het gebruik van een mobiele telefoon is toegestaan) of niet te controleren zijn (de verplichting om de voorbespreking bij te wonen) zijn verwijderd.
 • Er zijn verplichte rustdagen voor het paard na een wedstrijd toe-gevoegd. Variërend van 5 dagen voor klasse I tot 26 dagen voor klasse IV.
 • De minimale afstand voor de impulsrubriek en klasse I is verlaagd naar 20 km.
 • De P/A controle uit de klasse I is verwijderd. Alle winstpunten regelingen blijven zoals ze waren, je kunt nu alleen geen winstpunt meer verliezen op de P/A. Ook de opmaak van het klassement gaat op dezelfde manier, je kunt alleen geen punten meer verdienen bij de P/A.
 • Wanneer de hartslag bij de eerste keer aanbieden in de vetgate te hoog is, mag de deelnemer zelf bepalen wanneer hij/zij voor de 2e keer aanbiedt. Dat moet binnen 20 minuten na aankomst gebeuren, maar dus niet meer óp 20 minuten na binnenkomst.
 • De rijtijd stopt in de klasse I en II op de finishlijn en niet meer bij aanbieden voor het meten van de hartslag.
 • In de klasse II moet uiterlijk 10 minuten na de finish aangeboden worden met een hartslag van maximaal 60 slagen per minuut.
 • Op de valreep is de richtlijn voor het aantal dierenartsen veranderd; van 1 dierenarts op 30 paarden naar 1 op 40. Door het wegvallen van de P/A zijn namelijk minder dierenartsen nodig.

Hopelijk maken deze regels de endurance sport weer een beetje toegankelijker en leuker, terwijl ze natuurlijk ook de paarden beschermen.

Tenslotte zijn er vrij veel regels toegevoegd voor organisatoren en dat is jammer. Ten eerste omdat organiseren juist eenvoudiger gemaakt moet worden en ten tweede omdat deze regels helemaal niet nodig zijn. Zo wordt omschreven dat het voor de organisatie verplicht is het adres van de locatie bekend te maken…
De regels zijn overgenomen uit het draaiboek voor organisatoren, dus wedstrijden voldoen over het algemeen al. Je hoeft je als organisator dan ook weinig zorgen te maken.

De volledige reglementen zullen binnenkort beschikbaar zijn op de website van de KNHS.

2 Comments

Filed under Nieuws

2 Responses to Een mooi nieuw reglement

 1. wiel claessens

  de rustdagen regel die er nu inzit slaat echt helemaal nergens op, de enige die hiermee gestraft cq beperkt worden zijn de kl3 en kl4 ruiters die toch wel eens 2 weken achter elkaar een wedstrijdje willen rijden als training.
  kl 1 ruiters daarintegen kunnen (als ze dat willen) elke week een wedstrijd rijden?

  hoe vreemd kan je reguleren ,echt weer nederlands ten voeten uit